zondag 13 november 2011

Vegetarisch (1)

Wanneer heb ik voor het laatst vlees gegeten? Dat weet ik toevallig: toen ik herstelde van een longontsteking had ik me voorgenomen te eten ‘wat mijn instinct mij ingaf’. Even dierlijk doen, tot ik beter zou zijn, en ik verbeeldde me dat ik beter zou worden van vlees eten. Ik heb toen met redelijk veel smaak een paar plakken parmaham gegeten, die ik bij een traiteur bij ons om de hoek had gekocht. Ik heb me ervan weerhouden me bij die traiteur te rechtvaardigen: ‘eigenlijk eet ik geen vlees, maar ik ben herstellende van een longontsteking etc., dus geef me maar...’. Je hoeft je niet te rechtvaardigen voor iets dat bijna iedereen doet. Toch zit het me nog steeds een beetje dwars dat iemand van de mensen daar mij voor een vleeseter zou kunnen houden. Het is een van de redenen dat ik er sindsdien nog maar twee of drie keer geweest ben (de andere is dat ik er te gierig voor ben). Dit was in september 2007.

1 opmerking:

Saskia zei

He Wouter,
Ik ben ook herstellende van een longontsteking en kreeg ineens ook zo’n behoefte aan vlees. Zou dat a. een goed instinct b. indoctrinatie van moeders en reclame of c. hersenverweking door lang ziekbed zijn?
In elk geval heb ik niet een paar plakken parmaham maar 800 gram stoofvlees gegrepen, in prijs en dierenleed waarschijnlijk vergelijkbaar. En bij stoofvlees kan je dan tenminste nog heel veel groente gooien om het geweten te sussen en het ├ęcht gezond te maken…