maandag 7 januari 2008

En meteen nog eens Obama

En meteen nog eens Obama. De man neemt Kennedy-achtige proporties aan, en ik laat me helemaal meeslepen - ik had niet gedacht dat ik daar gevoelig voor zou zijn. Ik ben nu al bang dat hij nog tijdens zijn eerste termijn wordt doodgeschoten.

Wat zo schitterend is aan de Amerikaanse verkiezingen: de historische voorbeelden en parallellen die alle deskundigen erbij halen. Uiterst leerzaam en interessant. Ze draaien er hun hand niet voor om honderd jaar terug te gaan. De nog maar 48 jaar oude parallel met Kennedy die de votemaster aanhaalde had ik zelf moeten bedenken, want ik wist hoe het met Kennedy's verkiezing tot Democratisch presidentskandidaat zat:

Two decisive victories in basically all-white states would pretty much end the discussion about whether white people will vote for a black candidate, just as John F. Kennedy's victory in the West Virginia primary in 1960 ended the discussion about whether Protestants would vote for a Catholic.
Toen ik geschiedenis studeerde, probeerde men dit soort analyses eruit te rammen. De geschiedenis herhaalt zich niet! En je kunt er al helemaal niets van leren. Jede Epoche unmittelbar zu Gott. Nou ja, dat laatste misschien niet, want dat komt van Leopold von Ranke, en die was voornamelijk geïnteresseerd in politieke geschiedenis. Ook dat is, of was in de tijd dat ik studeerde, helemaal FOUT.

1 opmerking:

Ben Hoogeboom zei

Ik ben, net als jij, natuurlijk een Obama-fan. Ik ben niet zo bang dat hij doodgeschoten zal worden, ik ben eerder bang dat hij door zijn Democratische vriendjes in toom gehouden zal worden. Dat hij dus níet zal zeggen: natuurlijk gaan we dat stamcelonderzoek doen, natuurlijk gaan we onmiddellijk weg uit Irak, natuurlijk herorganiseer ik de CIA. Enzovoorts. Voorts krijgt hij te maken met een enorm begrotingstekort, veroorzaakt door de regering Bush. Bush had er echt geen idee van dat de 21ste eeuw de Eeuw van China en van Europa wordt.