dinsdag 20 mei 2008

Kentucky-momenten

Morgen Kentucky, waar volgens mijn Amerikaanse-verkiezingsgoeroe The Votemaster Obama wel eens iets minder zou kunnen verliezen dan algemeen voorzien, want

Obama might do very well in KY-06 (Lexington) due to its large black, student, and horsey areas.
Die paarden horen bij Kentucky. Alistair Cooke schreef er in 1956 een Letter from America over die onder meer deze passage bevat:
There are no Southerners quite so Southern as the professional Southerners of Kentucky, and by practice as well as by blood they have taken on the legendary pace of Southern life, its customs and cookery, the slow twist of vowels into diphthongs, and that attractive Southern irony which is prepared to believe the best of human beings and expect the worst.
Kentucky speelt al sinds mijn zestiende een waarschijnlijk dagelijkse rol in mijn gedachten, omdat wij toen een kaart van de Verenigde Staten hadden waarin die staten keurig in vier kleuren waren ingekleurd (ik meen lichtgeel, oranjegeel, lichtgroen en donkergroen). Kentucky was echter lichtbruin. Je kunt een landkaart met maar vier kleuren inkleuren zonder dat er ergens twee gebieden met dezelfde kleur aan elkaar grenzen (de vierkleurenstelling), maar daar moet je wel even je best op doen. De inkleurder van deze kaart had het geprobeerd, kwam bij Kentucky in de knoop en deed er een kleur bij in plaats van opnieuw te beginnen. Dat blijft bij mij jeuken.

Alicia Silverstone (die hier naakt uitlegt waarom ze vegetariër is) in de voiceover bij een trouwerij, waarbij je even denkt dat zij de bruid is:
AS IF. I’m only 16, and this is California, not Kentucky.
Uit Clueless, de onderhoudendste Emma- en misschien wel de onderhoudendste Jane Austen-verfilming.

15 opmerkingen:

Molovich zei

Zien we ook meteen waar de naam van uw blog vandaan komt.

Molovich zei

Clinton 62, Obama 30. Zie ik toch echt staan. Of noemt u dat meevallen?

Molovich zei

Ach, ik zie nu pas dat er een verhaaltje onder staat.

Wouter van den Berg zei

@naam blog: ja, toen ik dat las dacht ik meteen dat ben ik. Later ben ik daar, zoals die dingen gaan, wel aan gaan twijfelen. Maar het is ook weer niet helemaal andersom. Als naam is het niet ideaal, het is pretentieus en een heel stuk om in te typen, laten we eerlijk zijn. Ik denk zelfs dat Google de URL "spammy" vindt.

Wouter van den Berg zei

@60-32: Ja nee, wij denken in pledged delegates etc.! Weken van tevoren de bizarre kiesstelsels van elke staat proberen te doorgronden. Als je dan zo'n - toegegeven, niet hoopgevend - pollcijfer leest, ga je meteen checken wat KY-06 Obama oplevert. Misschien genoeg om zijn verlies zo ver te beperken dat hij het in Oregon meer dan goed maakt.

Wouter van den Berg zei

Nog een Kentucky-moment trouwens: Kees van Kooten op oude scheurkalender. Twee jongens flirten met een barmeisje, Schnuki, noemen haar "Schnuki aus Kentucky", maar worden er bits op gewezen dat haar dorp toch wel twee keer zo groot is als het hunne. Ik vermoed dat die passage toch wel eens in de paar weken bij me voorbijflitst. Niet slecht voor een staat die alleen maar bluegrass, paarden en whiskey heeft. Oregon komt er niet in de buurt.

Molovich zei

Ook in mijn leven neemt Kentucky een belangrijke plaats in. Maar dat komt vooral omdat zich bij mij om de hoek een filiaal van de naar de staat vernoemde Gefrituurde Kipbakker bevindt. Of heette die wit bebaarde kolonel die een deel van het logo vormt Kentucky van achteren?

Molovich zei

O nee, toch vernoemd de staat, zo begon het: "In the mid 1930s, Colonel Harland D. Sanders bought a motel and café in Corbin, Kentucky." En toen ging ie kippetjes bakken.

Molovich zei

Het is idd, vooral uit commercieel oogpunt, een waardeloze naam die u gekozen heeft. Het vereist toewijding u te volgen. Ikzelf kom hier meestal via bentwijfelt.

Wouter van den Berg zei

Ja, de KFC. Is klant van mijn bedrijf, was ik als vegetariër even niet alert. "CFK zegt u?" "Nee, KFC." "Mevrouw, u hoeft niet verder te zoeken." Die man heet geen Kentucky, maar iets als Colonel Sanders.

Wouter van den Berg zei

Ja zeg, u zegt het zelf ook, Colonel Sanders. Terwijl ik dacht dat die van Elvis was, dus dat ik het wel mis zou hebben.

Wouter van den Berg zei

That does it. Met alle respect voor mijn internetvriend Ben, je moet hier toch wat makkelijker kunnen komen. Ik ga eens kijken of ik in ieder geval zonder schade naar een andere URL kan verhuizen.

Wouter van den Berg zei

Parker! Colonel Parker! Dat lost dat weer op. Maar het is Sanders of the River

Molovich zei

Over Elvis Presley gesproken. Kentucky Rain zoemt ook vaak door m'n hoofd. En Blue Moon of Kentucky ook. Dat is niet van Elvis natuurlijk, maar het is wel een uitstekend nummer.

Ben Hoogeboom zei

Dag Wouter,
Ik vind het natuurlijk wel leuk dat Max via bentwijfelt op jouw blog komt, maar hij weet toch ook dat je een Google Reader hebt? Zodat je niet meer naar een blog hoeft te gaan, de tekst van dat blog komt naar jou toe. Of van welke andere pagina’s ook die je geselecteerd hebt.
Je hoeft dus helemaal niet op zoek te gaan naar een nieuwe URL of zoiets, Wouter. Max moet gewoon een keer klikken op het oranje vierkantje.