zondag 12 oktober 2008

Sinterklaaslijstjes

Mijn vrouw is op de Internationale Conferentie in Boedapest. Dus ik geef in de tijd dat ze niet slapen of op school zijn 100% aandacht aan de kinderen, om de aandacht af te leiden, zeg maar. Willen ze verlanglijstjes voor Sinterklaas schrijven, dan schrijven ze verlanglijstjes voor Sinterklaas. Dochter van zeven houdt het uiteindelijk op:

Lieve sint
mogen wij alsjebleift een ds mogen [zoon van vijf] en [dochter van zeven] alstublieft nog een ds. een ds is dan groen en de andre ds is rolz. mogen we nog een spelletje voor de ds Brats en dat was het.
Omdat ze me regelmatig om advies vroeg, weet ik hoe doordacht dit is. Je en u is bewust beide gebruikt. Het broertje erbij halen omdat de helft dan nog altijd 1 ds oplevert, en overgaan op de derde persoon om minder zelfzuchtig te lijken. De kleuren interesseren haar niet echt, dat is weer een rookgordijn, en het spelletje erbij vragen - dat is dat Sinterklaas in ieder geval weet dat je zonder spelletje erbij nog niets hebt. Gaat hij er nu niet op in, dat kan hij volgende keer niet zeggen dat hij niet gewaarschuwd was.

Helaas was een eerste plan uiteindelijk te ingewikkeld bevonden (ze schrijft goed maar langzaam). Ze zou iets vragen dat mooi, gezond, leuk en goed voor de ogen was. Dat zou Sinterklaas denken "dat is nog eens een goed idee!". Maar wat zou dat kunnen zijn? Gelukkig zou, terwijl de Sint zijn hersens pijnigde, zijn oog vanzelf op het antwoord vallen dat mijn dochter zorgvuldig had geplant: "bijvoorbeeld een ds".

Heeft ze de berekenendheid van mij, de wilde sprongen van algemeen naar concreet en van lang naar kort, via de welzijnswerkersklassieker "wat denk je er zelf van", heeft ze vermoedelijk van mijn vrouw. Die kan mij boodschappenlijstjes mailen met melk (ja, altijd, maar hoeveel?), 2 bakjes mozzarella (maar alleen die buffalo van Albert Heijn, niet die goedkopere!) en, o ja, eten voor vanavond.

3 opmerkingen:

Hadriana zei

Dag Wouter,

Ik las dit stukje en ik vroeg me af wat een ds zou kunnen zijn. Na het stukje drie keer doorgelezen te hebben in de hoop dat dat mij het antwoord zou opleveren gaf ik het op.
Gelukkig bracht Google uitkomst.
Slim meisje!

Ben Hoogeboom zei

En ook nog gefeliciteerd met je prachtige eerste zin!

Wouter van den Berg zei

Tijdens de stroomuitval vorige week zaterdag hier in Amsterdam-Oost op kantoor de enige aanwezige literatuur, Willem Elsschot zitten lezen. ;-)