zondag 8 maart 2009

Welkom in de wereld, de wereld van K3

Ik ben het meestal niet eens met mensen die zeggen dat je van Google weinig leert. Het idee van die mensen is: je kunt uit al die informatie alleen maar iets nuttigs halen als je het al min of meer weet. De meeste informatie is ruis, kan je niets mee, zeggen ze. Maar ik doe met Google in combinatie met Wikipedia dagelijks schatten aan kennis op. Ik ben er de laatste paar jaar veel geleerder door geworden.

Toch zijn er wel degelijk dingen die te vinden moeten zijn, maar die je door die ruis niet vindt. Neem K3. Van tijd tot tijd vertrouwt een ouder van een klasgenootje van een van onze kinderen mij toe dat de liedjes van K3 eigenlijk best leuk zijn. Ja, KUNST, denk ik dan. (1) Je hoort niet hoe kreupel de teksten zijn (de meeste mensen hebben daar geen gevoel voor) en (2) je beseft niet de leukste liedjes covers zijn. Want zonder dollen: zo kan ik het ook.

O ja, vragen ouders me dan, want het is echt geen desinteresse - wat waren de originelen dan? Daarop moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik weet dan wel zeker dat ik veel van die nummers ooit gehoord heb, maar ook weer niet heel vaak, en ik ben ontzettend slecht in liedteksten en namen van artiesten.

Nu zijn er mensen die van dit soort dingen verstand hebben. Een groot kenner is Vic van de Reijt. Maar die heeft niets van K3 in zijn Nederlandse cover top-100 opgenomen. Misschien waren de eerste hits van K3 in 2001 nog te vers, of niet goed of belangrijk genoeg om die lijst te halen. Misschien had hij K3 domweg even gemist - het zou kunnen, zijn dochter was er al te oud voor.

Iemand anders? Misschien, maar er is geen enkele zoekterm die je naar een site leidt waarop iemand zo'n lijstje geeft. 'Covers' brengt je naar de hoesjes. 'Originele muziek/nummers/hits' etc. - er zijn meer dan genoeg mensen die dat over K3 willen zeggen. De stukken in de categorie K3 in Wikipedia zijn even weinig informatief als de officiële site van de meiden. Een kritisch geluid of zelfs maar een serieuze beschouwing over het verschijnsel is niet te vinden.

In deze situatie is heel moeilijk verandering te brengen. De drempel om iets op Internet te schrijven is voor de meeste mensen ontzaglijk laag. Zeer velen hebben iets over K3 te zeggen. Zeer weinigen zijn kritisch. En iedereen schrijft alles van elkaar over. (Een bijzondere vermelding verdienen hierbij de "lyrics"-sites; je kunt tegenwoordig alle teksten van alle liedjes ooit geschreven online vinden, maar zonder achtergrondinformatie, en vooral de Nederlandse zijn op zeker moment door een analfabeet genoteerd en vervolgens eindeloos herplaatst). Tussen al die rommel is nuttige informatie die er misschien wel is niet te vinden.

Ik heb wel een plan, vergelijkbaar met dat van Al van Married with Children, die op een moment niet op een nummer kan komen. Gewoon alle hits vanaf de jaren vijftig afluisteren, via een rijtje gespecialiseerde internet-radiostation bijvoorbeeld. Leuk en leerzaam. Maar daar heb ik het te druk voor. En daarmee heb je die opgewekte Latin-nummers nog niet, waar de liedbewerkers van K3 zich ook nogal eens aan vergrijpen. Een genre dat ik niet kan horen. Beste Latijns-Amerikanen, zou ik willen zeggen: maak iets van je leven. Stop met die feestmuziek.

29 opmerkingen:

Huub Stegeman zei

"...vertrouwt een ouder van een van onze kinderen mij toe dat de liedjes van K3 eigenlijk best leuk zijn..."

hmm?!

Wouter van den Berg zei

Heel alert, ik ga dit aanpassen!

Huub Stegeman zei

Hè! Nu is het wel een stuk minder leuk geworden ;-(

Grietje zei

Heel vervelend: Ik zie op het plaatje "Oya lélé" staan, en heb gelijk dat liedje in mijn hoofd...

Met de jaren '50 kan ik je misschien wel helpen, en Youtube wil ook nog wel eens uitkomst bieden.

Ben Hoogeboom zei

Misschien zal dit vanaf mei uitkomst bieden.

Wouter van den Berg zei

OK, neem niet "Oya lélé", maar bijvoorbeeld "Als het regent", dat iemand bereidwillig op YouTube heeft gezet: http://www.youtube.com/watch?v=riiat86raZ4

Je wéét dat je 't eerder gehoord hebt. Maar de tekst is geen vertaling en ik denk ook geen klanknabootsing. Je moet echt een regeltje van het origineel kennen om 'm te vinden. Melodiezoekers als www.midomi.com werken niet, bij mij niet tenminste.

Molovich zei

Komt het door dat 'aiaiaiaia'?

Molovich zei

Ik hoor iets als "And when she goooeees, she goes like naiaiaiaia..." Of zoiets.

Molovich zei

In m'n hoofd dan hè, qua associatie.

Molovich zei

Uptown girl, was dat.

Molovich zei

Maar dat lijkt toch niet op Als het regent, weet ik nu ik er op ben gekomen. Wellicht een ander nummer van Billy Joel. Als het regent, het heeft iets Supremes, Motown-achtigs.

Molovich zei

Ik vermoed dat Als het regent een mix is van diverse nummers.

En wat een gruwelijke muziek trouwens.

En hoe oud zijn die meisjes van K3 inmiddels eigenlijk? Mogen die nog wel net doen alsof ze twaalf zijn?

Wouter van den Berg zei

Ga nog even door! Ik denk dat het meer "fun" is dan Billy Joel en blanker dan Motown. Eind jaren '50, begin jaren '60. Brits zou ook nog kunnen.

Molovich zei

Ik kom niet verder. Je zou eigenlijk drieduizend lezers per minuut moeten hebben, Wouter. Of 80.000 volgers op twitter. Dan heb je het zo. Ik zal het Maxime Verhagen wel even vragen.

Wouter van den Berg zei

@17:21 Daar heb ik ook wel aan gedacht, maar dat zou het eigenlijk makkelijker moeten maken. Meer kansen per liedje. Bovendien vindt ik het dan weer net te knap in elkaar gezet.

De meisjes zijn 30, 33 en 34 en hun publiek 4 tot 8.

Wouter van den Berg zei

@17:27 Nee, die honden moeten gewoon credits bij hun nummers vermelden. Ik vermoed dat ze er wel voor betalen en dan hóef je het niet, schijnt het. Maar ik vind het niet netjes.

Unknown zei

De "aieaieaie's" vallen toch wel erg samen met de momenten waarop ze in Uptown Girl voorkomen, trouwens. Arrangementje eronder is ook even weinig zeggend, maar het is toch allemaal net iets anders inderdaad.

Molovich zei

Zegt Movie Star van Harpo u iets? Ben niet in de gelegenheid te luisteren. Maar dit kreeg ik dus te horen dankzij Maxime Verhagen die zo vriendelijk was voor 1 keer over zijn misteriele hart te strijken en mijn vraag aan zijn 'followers' voor te leggen.

Molovich zei

Ministeriele hart bedoelde ik. Dat verdomde mobiele communiceren ook.

Wouter van den Berg zei

Ja, ik herinner me Moviestar van Harpo van Avro's Toppop, zeker. Moviestar, oh moviestar, ahaha, you wish you were a movie (uithaaltje omhoog)... star, ahaha. Het refrein zeurt me elk jaar wel een paar dagen lang door m'n hoofd, schat ik. Misschien is er wel eens een jaar geweest dat dat niet gebeurde, maar 2008 was weer een Harpojaar. Vraag me niet waarom, u bent de eerste die hem sinds pak 'm beet 1976 ter sprake brengt. Dat belooft wat.

Maar dat is dus beslist niet het origineel van Als 't regent. Uptown girl komt veel dichterbij.

Grietje zei

Hm, ik ga je vreselijk teleur stellen: deze keer heb je helemáál niks aan mij. Het enige waar ik het vagelijk iets weg van vind hebben is dit:

http://www.youtube.com/watch?v=rKfB4cn6tBU

Wouter van den Berg zei

We zouden intussen een aardige Heartlands-uitzending kunnen samenstellen rond het thema "aaiaaiaai". Sandy blijkt trouwens meer upbeat dan in mijn herinnering. Misschien doordat John Travolta er in de film zo zielig bij zat op die schommel. Of was het een wip?

Molovich zei

Heb Harpo gehoord nu. Ik begrijp wat degene bedoelde, maar het is het inderdaad niet. Maar de richting (suikerpop uit de jaren '70) is interessant. Ergens doet het me ook denken aan iets van Blondie. Call me of zo.

Hadriana zei

Het is een origineel nummer:

Als het regent:

Tekst : Miguel Wiels, Peter Gilles & Alain Vande Putte

Muziek : Miguel Wiels, Peter Gilles & Alain Vande Putte

Ze hebben natuurlijk wel links ern rechts iets ´geleend´.

Wouter van den Berg zei

Die credits had ik gezien, maar die vertrouwde ik juist niet. Ik vermoedde (ik was er zelfs zeker van, maar nu een aantal mensen die er meer van weten dan ik er hun tanden op stukgebeten hebben slaat de twijfel toe) dat ze het door de nieuwe tekst en een eigen arrangement hun eigen nummer mochten noemen. De regels voor covers schijnen vrij soepel te zijn.

Hadriana zei

Het is zoals Max al schreef een mix van diverse liedjes en thema's die aan elkaar gebreid zijn met een vreselijke tekst.Het gitaatwerk aan het begin lijkt op dat van de Shadows. Je herkent steeds iets en daarom denk je dat het een cover is van een bestaand nummer.

Wouter van den Berg zei

Ik ben bang dat dat wel de juiste conclusie is. In ieder geval voor Als 't regent, want ik vertrouw die mannen nog steeds niet helemaal.

Hadriana zei

Naar meer nummers heb ik niet geluisterd.Ik kreeg gisteren dat liedje al bijna niet meer uit mijn hoofd. Dat risico loop ik niet nog een keer:-)

Hadriana zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.