dinsdag 15 maart 2011

Noam Chomsky

Eigenlijk moet ik hem gewoon opzeggen, de nrc next. Ik wilde een ochtendkrant, maar ik ben te oud en, het klinkt hard, te wijs voor nrc next. Maar ik voel me verplicht het uit te leggen, voor de jongere lezers. Die weten niet dat je moet uitkijken naar vluchtwegen als iemand de naam Noam Chomsky laat vallen, of het nu over taal gaat of over politiek. De redacteuren van nrc next wisten dat ook niet. Ik vermoed zelfs dat ze tot voor het afgelopen weekend zijn naam nog nooit gehoord hadden, en dachten dat ze een bijzonder, nieuw geluid hoorden toen hij afgelopen zaterdag een lezing in Amsterdam hield. Snel googelen, moeten ze hebben gedacht, en verdomd, de ene wijze uitspraak na de andere! Meteen presenteerden ze hem op de voorpagina als ‘politiek denker’. Bij de korte vertaling van die lezing reproduceerden ze in de (in die vreemde krant onvermijdelijke) ‘bullets’ braaf de vaste pitch van de Chomsky-bewonderaars. Net als het stuk van Chomsky zelf zijn die bullets voer voor eenieder die graag onzuivere argumenten ontrafelt, buitenissige claims natrekt of valse verdachtmakingen weerlegt. Maar dat kost wel tijd. Ik zou een dag of twee nodig hebben, want ik doe het graag zorgvuldig en wil mijn verslag leesbaar houden. Zoveel tijd heb ik niet. Maar, beste Nurks-lezer*, samen is dit misschien ook veel leuker? U moet dan wel even de nrc next erbij pakken. Maar misschien leest u die helemaal niet. Ik ben bang dat ik u dan gelijk moet geven.

*Dit stukje was bedoeld voor het online tijdschrift Nurks met zijn vaste club reageerders, maar ik wilde het de lezers die de voorkeur blijven geven aan BTBETW niet onthouden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe kan je Chomsky nou afschrijven als taalkundige, de man heeft het vak ongeveer uitgevonden. Een vak dat tamelijk exact is.

Wouter van den Berg zei

Dat is nou juist waar ik geen zin in had, dat helemaal uitleggen. Maar ik zag eens een (net zoals het betreffende artikel waar dit blogje over ging volkomen kritiekloze) documentaire over Chomsky waarin hij in één adem werd genoemd met Freud en Marx. Dat is eigenlijk wel terecht. Freud heeft niet de psychologie als vak uitgevonden, en daar zelfs geen belangwekkende bijdrage aan geleverd. Voor Marx geldt hetzelfde met de economische wetenschappen. En voor Chomsky precies hetzelfde met de taalkunde. Dan komen de chomskianen weer met die boomstructuren, die even oninteressant zijn als de meerwaardetheorie of de Verelendung. Maar leg maar eens uit waarom. Het kan, maar het kost een paar dagen.