zaterdag 7 januari 2012

Tofik Dibi en de verontwaardiging

Het is vast al vaker gezegd, maar een heel goede reden, een heel, heel, heel goede reden, een uitstekende reden, een reden die zo vanzelfsprekend is dat ik hem eigenlijk niet hoef uit te spreken, maar ja, je bent een blogger of je bent het niet, de aller-allerbeste reden om niet op GroenLinks te stemmen is Tofik Dibi.

Dat evangelische snoetje. Die ongelooflijk gratuite standpunten. En terwijl andere linkse politici steeds maar weer spelen dat ze verschrikkelijk verontwaardigd zijn (rechtse ook, maar weer net even anders), wat al genoeg reden is om nooit naar de Nederlandse televisie te kijken uit angst dat er zo’n figuur voorbijkomt, lijkt Dibi het ook nog eens te ménen, die verontwaardiging. Hoe dom kan je worden?

(Ik mag van mijn vriendin en van mijn moeder niet zeggen dat sommige mensen dom zijn. Ik tart hen bewust. Mijn vriendin weet waarschijnlijk niet wie dat is, Tofik Dibi. Ik zal het haar op verzoek uitleggen. Mijn moeder zal het wel weten en het mij voor een keer niet kwalijk nemen.)

En inderdaad, het zit me dwars dat hij, blijkens de NRC van gisteren, van Femke Halsema het meesterwerk Persepolis cadeau heeft gekregen. Femke was ook al zo’n verontwaardiging-speelster en schijnt af en toe via Twitter nog oprispingen te hebben, maar ik weet beter, want heb met haar op school en op hockey gezeten, toen ze nog een gewoon collegesjaalmeisje was. Ze deugt, of in ieder geval: je weet wat je aan haar hebt.

Maar dan wel zo'n Dibi Persepolis voor z’n verjaardag geven - een van mijn lievelingsboeken, dus daar moeten andere mensen voorzichtig mee omgaan. Dibi in de wolken. Wat een boek, ook al, zegt Dibi zelf, omdat hij alleen maar strips leest. Vervolgens allemaal gelul over de Arabische lente etc., weer te gênant voor woorden - ik hoop dat ik mijn lezers niet hoef uit te leggen dat je niet overal politiek van moet maken.

Maar wat is het Dibi: je leest alleen strips (lekker goedkoop trouwens om daar een punt van te maken), maar had nog nooit van Marjane Satrapi gehoord? Of kende je Satrapi stiekem wel, maar wil je iedereen laten weten dat je zo close met Femke bent dat je van haar perfecte cadeaus krijgt?

Begrijp je hoe fout je zit? Nee waarschijnlijk, als je dit zou lezen zou je het glimlachend van je af laten glijden. Of verontwaardigd.

4 opmerkingen:

Ben Hoogeboom zei

Tofik Dibi en ook mevrouw Sap mogen de belangrijkste redenen zijn om nooit op GroenLinks te stemmen, toch lijkt me je redenering niet helemaal redelijk.
Femke geeft hem een meesterwerk, want die jongen was jarig. Dat zit je dwars. Als Femke hem De Gave van Nabokov - toch ook een meesterwerk - zou hebben gegeven, zou je dan even verontwaardigd zijn geweest?
Dibi kent Satrapi niet. Wat is daar erg aan?

Wouter van den Berg zei

Ja, Ben, als je op zo'n rant zegt dat het geen redelijke redenering is, dan is de kans wel groot dat je gelijk hebt natuurlijk.

Maar nu ik er nog eens over nadenk, denk ik dat er toch wel iets redelijks in zat.

Goed, misschien zit het me dwars dat Femke op Tofiks verjaardag komt. Ik vind toch dat ik oudere rechten op Femke heb. Ja. Alles in het onschuldige natuurlijk.

Maar leuk idee, Tofik De Gave geven! Hij zou er natuurlijk helemaal niets van snappen, dat boek is niet te plaatsen in zijn beperkte belevingswereld, waar alles onrecht is dat op te lossen zou zijn met de remedies van GroenLinks. Ik denk dat hij er uit zou opmaken dat Tsjernysjevski een visionair denker was, of zoiets. Het bootjes vouwen uit Das Kapital zou hij afkeuren, al zou hij er wel verzachtende omstandigheden voor vinden.

Wat er erg aan is om Satrapi niet te kennen? Niets natuurlijk. Tenzij je een zelfverklaard liefhebber van strips bent. Satrapi is in dat genre wel heel erg groot. Het is alsof je als liefhebber van de Russische of Amerikaans literatuur zegt dat je nog nooit van Nabokov hebt gehoord. Vooruit, je kán nog zeggen dat de meer literaire strip, (de 'graphic novel' heet dat tegenwoordig), waartoe je Satrapi's werk kunt rekenen, niet speciaal jouw interesse heeft. Maar Tofik lijkt me nou weer net niet iemand die dat zou gaan zeggen.

Dus ik denk dat hij óf een wel zeer oppervlakkige lezer is, die alleen een stapeltje Suskes en Wiskes naast zijn bed heeft liggen en niet nieuwsgierig is naar meer - wat nog steeds NIET ERG is (ik vond het erg flauw indertijd van Adriaan van Dis dat hij Ed Nijpels daar over doorzaagde), maar dan is Satrapi een beetje te hoog gegrepen voor je; óf dat hij Satrapi wel kende, maar het hem publicitair beter uitkwam Femke erin te betrekken.

Hoe het ook zit, ik kan hem er niet sympathieker door vinden.

Ben Hoogeboom zei

Je hebt wel ongeveer gelijk. Dibi is in elk opzicht een vreselijke figuur en het is heel jammer dat we in links Nederland zulke figuren denken nodig te hebben.
Tsjernysjevski een visionair denker! Maar je hebt gelijk, zo’n boek van Nabokov, dat gaat natuurlijk helemaal over zo’n jongen heen. Hij heeft er niet voor doorgeleerd. Hij kèn dat niet, met al zijn gebrekkige stripkennis, want het is ook waar dat het niet zeer waarschijnlijk is dat je Satrapi niet kent, terwijl je bijvoorbeeld wél op de hoogte was van de situatie in Iran in 2009. (Het échte begin van de Arabische Lente, volgens mij.)

Adelaide zei

Het probleem is: we hebben nu teveel typetjes in het kabinet zitten. Maar denk je dat het kabinet perfect kan zijn? Nooit. Democratie is niet het beste, maar wel het minst vreselijke, blijkt uit de geschiedenis. Maak een plan, en er zal atijd iemand tegen zijn. Wat populair is, is niet altijd goed. Democratie is niet altijd goed, daarom moeten bij sommige wetsvoorstellen niet eens gestemd worden. Vooral als er geen koeien stemmen bij het halal-vlees verbod.