woensdag 6 januari 2010

Scheet

Mijn opa vertelde graag over de lucratiefste scheet die hij ooit had gelaten. Dat was in Monte Carlo, een plaats waar de groten der aarde elkaar de hand schudden. Hij was daar ober, en had eens, tijdens een diner waar die groten der aarde aanzaten, een geweldig stinkende wind gelaten. Achteraf hadden bijna alle aanzittenden willen weten wie voor die stank verantwoordelijk was geweest. Hij had vaag suggererende antwoorden gegeven, en intussen enorme fooien opgestreken.

Mijn opa was ook een groot aanhanger van complottheorieën, vooral op het gebied van de Tour de France (“Ongelooflijk hè, zoals ze doen of ze sprinten”) en de Tweede Wereldoorlog, en verfijnde die naar beste weten. Zo wist hij dat de Holocaust een één-tweetje tussen Hitler en de Geallieerden was: “Wij willen ook van de Joden af. Wachten we even met de invasie, maar daarna moet je het ons niet te moeilijk maken.” Hij wist die dingen omdat hij persoonlijk met Goering had gesproken.

Jezus, als dit waar is (en sommige dingen die mijn opa vertelde waren wel degelijk waar), ben ik maar één introductie van Goering verwijderd, en dus maar twee van al die andere duistere figuren. Wie doet mij dat na?

4 opmerkingen:

Molovich zei

Uw opa klinkt als een soort working class Baron von Münchhausen. Lijkt me niet slecht om als opa te hebben.

Grietje zei

Wow, en ik dus twee... Eng, eng!

Wouter van den Berg zei

Hoi Grietje,

Niet eng vind ik, wel fascinerend, zoals geschiedenis dichtbij kan komen met dat introductiespel.

Maar lukt toch niet zo snel, ben ik bang. Misschien dacht mijn opa wel echt dat Goering gezien had, maar hij zal hem niet de hand geschud hebben.

Iets zekerder, introduction-wise komen we waarschijnlijk bij Goering via mijn oma, die secretaresse was van Nicolae Titulescu, hoewel, denk ik nu, niet tijdens diens' presidentschap van de Volkenbond, maar later, toen hij in ballingschap in Frankrijk leefde. Ook Titulescu zal Goering niet persoonlijk de hand hebben geschud, maar díe zal toch niet meer één introductie van hem verwijderd zijn geweest, diplomaten onder elkaar.

Dus. Ik zeg tegen mijn oma wie jij bent (1 introductie), mijn oma tegen Titulescu wie ik ben (2), T. tegen onbekende link wie mijn oma is (3), onbekende link tegen Goering wie T. is (4, en ik maar 3).

We spelen dan wel met de chronologie. Dat je geïntroduceerd kan worden door mensen die inmiddels dood zijn hoort bij het spel, maar Titulescu was in 1930-1931 op het toppunt van zijn invloed. Hij zou toen de grootste kans hebben gehad de link met nazi-kopstukken te ontmoeten. Maar dat was dan vóórdat hij mijn oma inhuurde én voordat de nazi's aan de macht waren. Dat voelt wel als cheaten.

Wouter van den Berg zei

Max: ja, ik heb heel warme herinneringen aan hem. Het is alleen niet makkelijk die complottheorieën te gaan verwerpen, als je als kind erg tegen je opa opziet. Van de Tour de France denk ik nog steeds dat misschien niet elke beweging verkocht is, maar toch wel meer overwinningen dan waar je over leest. En dat ik niet meer in historische complottheorieën geloof zie ik als een verloochening van mijn roots.