dinsdag 14 december 2010

Wat doet het er toe?

Eigenlijk is de website van de concurrent lachwekkend: kwaliteitsclaims waarvan ik als professional weet dat ze onmogelijk waar te maken zijn, een quasi-concreet “30% goedkoper!”, een lijst klanten waarvan zelfs niet-professionals wel zullen begrijpen dat die beslist niet exclusief met dit bedrijfje zullen werken. Elsschottiaanse reuzenzaken. Mooi is ook een portrettengalerij van “medewerkers” (freelancers natuurlijk, en misschien zelfs dat niet), die er dan wel niet allemaal even nozel uitzien (maar je moet zelf nozel zijn om dat te zien), maar wel allemaal voor dezelfde achtergrond poseren. Of zou die achtergrond erachter geshopt zijn? Een klein menselijk foutje is dan dat al die medewerkers niet in het kantoorpandje zouden passen dat op een andere foto staat - verzuimd de belendende percelen mee te fotograferen, dat zou Piepers beter hebben gedaan.

Ik kan er alleen helemaal niet om lachen. Ik vind het verschrikkelijk. Ik neem het persoonlijk. Ik krijg er buikpijn van.

Weet ik dan niet dat waar ook ter wereld de leugenaars en de bulshitters, die er maar op los lullen zonder enige belangstelling voor de waarheid, dat die mensen het overal voor het zeggen hebben? Ja, natuurlijk weet ik dat. Maar het gaat om mijn werk. Dat is mijn broodwinning, maar ook de enige sfeer waarin ik mijn bijdrage kan leveren om de wereld íets beter te maken. Dat kan ik alleen als ik mijn werk goed mag doen. En dat lukt niet als ik gedwongen word met de bullshitters te concurreren, want daarvoor moet ik er zelf een worden.

3 opmerkingen:

Ben Hoogeboom zei

Jij haat het reclamewezen al net zo diep als ik. Toch moet je soms reclame maken voor je business.
En ik weet hoe je dat zou kunnen doen.

Wouter van den Berg zei

O nee, niet het 'reclamewezen' haat ik! Maar er zijn bij het reclame maken grenzen waar je niet overheen mag van mij. Ik vind bijvoorbeeld dat je iemand die af en toe op freelance basis diensten voor je verricht geen 'medewerker' mag noemen, omdat dat suggereert dat je die persoon in dienst hebt. De bullshitter vindt dat juist wel grappig. Ik kan alleen maar hopen dat anderen het ook doorzien, maar verder ben weerloos tegen dat soort praktijken. Maar ja, zo gaat het ook in de politiek hè, en overal in het leven. Het is zelfs zo de regel, dat ik soms domweg blij dat de waarheidslievenden niet weggeëvolueerd zijn en ook niet door de bullshitters in kampen worden opgesloten.

Maar leg me vooral je plan voor. ;-)

Ben Hoogeboom zei

Ik zal het je komende dinsdag vertellen. Dan kan Max ook zeggen wat hij ervan vindt.