maandag 6 oktober 2008

V slash g

Dochter van negen is in zak en as: heeft vandaag slechts een "v slash g" gehaald voor haar boekbespreking - dat is een spreekbeurt over een boek dat je gelezen hebt. Ze leest meer en beter dan enig ander kind, maar met mij als ouder word je geen Barack Obama. Dan val je stil tegenover een klas, en ben je waarschijnlijk nog gematst met die "slash g". Ik zit er niet mee, hoe ambitieus ik ook voor haar ben (eerst gymnasium, dan natuurkunde of Chinees studeren, daarna zien we wel verder). Ik weet dat je in je latere leven niet zult worden afgerekend op een incidentele v/g in groep 6. Maar dat is een inzicht dat bij mij maar langzaam gegroeid is en waar mijn dochter niets voor koopt.

Wel ging ik meteen aardappelen bakken - dat was ik al van plan, maar nu kon ik het als comfort food laten gelden. "Wat vind je belangrijker, altijd zg's halen, of een papa die aardappelen kan bakken EN DAT OOK DOET als je eens een v/g haalt?" "Dat laatste natuurlijk." Pfff, wat goedkoop en manipulatief, en wat kom ik daar goed weg. Ze meende het misschien ook nog.

2 opmerkingen:

Ben Hoogeboom zei

Wat is het onderwijs veranderd, hè. Vroeger kreeg je een 8, 9 of 10 als je zeer goed je best had gedaan. Nu krijg je een ‘z.g.’ Als je vroeger een 6 kreeg, krijg je nu een ‘v/g’
Maar dat is maar tijdelijk, hoop ik, men zal wel weer teruggaan naar de cijfers, die toch veel duidelijker zijn.
Ik heb nog een tip voor je dochter. Ik was vroeger ook zo verlegen als de pest, en ik vond die spreekbeurten houden een verschrikking. Totdat ik mijn spreekbeurten gewoon van tevoren opschreef, compleet met regie-aanwijzingen zoals ‘lachen’ en ‘ernstig kijken’. Die tekst oefende ik dan, en daarmee was mijn verlegenheid voorbij. Ik heb sindsdien probleemloos in het publiek kunnen spreken.

Ben Hoogeboom zei

Dag Wouter,
Ik heb op mijn blog nog een stukje aan de materie gewijd.